[...] B, beta-karoten) a także pektyny. Zastosowanie Przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych (opartych na drobiu i wołowinie), ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów. Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą i [...]
[...] schorzeń. Zamiast tego stosujemy wyroby nierafi-nowane: mąkę i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż. Urozmaicona dieta, której podstawą są zboża i przetwory zbożo-we, warzywa, owoce, nasiona i orzechy. Można by te zasady jeszcze mnożyć, ale nie jest to celem tej pracy. Istotna jest dieta w samej chorobie. Ma ona znaczenie nie [...]
[...] organizmu i zwiększać podatność na takie choroby jak nowotwory i miażdżyca. Witamina E ponadto zapobiega zmianom zwyrodniającym. Witaminę C i beta-karoten możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E w olejach roślinnych i margarynach. Spośród składników mineralnych zwracajmy uwagę na odpowiednią ilość potasu, żelaza i magnezu, [...]
[...] takich jak witamina C, witamina E i beta - karoten. Na szczęście większość sportowców regularnie spożywa dużo pokarmów bogatych w antyoksydanty, takich jak owoce i warzywa. Ale zawsze dobrze się dodatkowo zabezpieczyć. Eksperci zalecają zawodnikom przyjmowanie preparatów zawierających 200 do 400 j. Witaminy E i 500 do 1000 mg witaminy [...]
[...] węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają [...]
[...] węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają [...]
[...] (78g węgli), miód 40g, rodzynki 20g, wiórki kokosowe, cynamon, ŁĄCZNIE - 109g węgli. Tłuszcze: 0, Białko: 30 Kcal=556 5. Kurczak 150-170g, 100g ryżu białego lub paraboiled, warzywa (lub wersja słodka z miodem i rodzynkami, wówczas więcej węgli), 10g oliwy z oliwek Or sth. ŁĄCZNIE - 78g węgli. Tłuszcze: 10, Białko: 30 Kcal:=522 6. Kurczak lub [...]
[...] tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 litrami pestycydów. Czy istnieje "dieta idealna"? Podczas gdy przez znaczną część historii człowieka [...]
[...] zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa. Witamina A Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. Witamina A [...]
[...] preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych. Źródła: Znaczącym źródłem cynku są mięso zwierząt, ryby, ostrygi, jaja, drożdże piwne, warzywa, ziarna zbóż, pestki dyni, jajka, chude mleko, musztarda ziarnista. Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawiera woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej [...]
[...] podczas leczenia przeciwzakrzepowego należy ostrożnie dawkować witaminę K, aby nie spowodować skutków przeciwnych. Witaminę K można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Oprócz tego zawierają ją owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Działanie witaminy [...]
[...] do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Źródła: Mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki. Zapotrzebowanie: Żelazo wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Zalecane normy dietetyczne na Żelazo dla [...]
[...] i przeciwalergiczne. Niedobór powoduje: próchnicę, zmiękczenie i zniekształcenie kości, osteoporozę zahamowanie wzrostu. Znajduje się w: jajach, mięsie, mleku, rybach, warzywach strączkowych P-(fosfor) - składnik kości i zębów, odgrywa ważną rolę w przemianie materii. Niedobór powoduje: zaburzenia wzrostu, brak apetytu Znajduje się w: [...]
[...] Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. Serotonina ma działanie hamujące centralny układ nerwowy, przez co zmniejsza napięcie nerwowe i podatność na [...]
[...] i dłużej trenować. Kulturyści i inni sportowcy stosują sumę dla lepszej sprawności o szybszego powrotu do zdrowia po urazach i kontuzjach. Maca (Lepidium meyenii) Korzeń warzywa rosnącego w wysokich Andach (powyżej 3500 metrów n.p.m.) stosowany był już przez Inków jako afrodyzjak oraz środek stymulujący potencję i energię. Peruwiańczycy [...]
[...] popularnym suplementem dla sportowców i kulturystów, którzy poprzez intensywniejszy trening moga stymulować wzrost siły i masy mięśniowej. Maca (Lepidium meyenii) Korzeń warzywa rosnącego w wysokich Andach (powyżej 3500 metrów n.p.m.) stosowany był już przez Inków jako afrodyzjak oraz środek stymulujścy potencję i energię. Peruwiańczycy [...]
[...] zamieszczam opisy pierwiastków występujących w naszym organiżmie w większych ilościach. Wapń Wiele produktów - od mleka i sera począwszy, a na sardynkach i ciemnozielonych warzywach liściastych kończąc - zawiera wapń. Jest on podstawowym składnikiem kości i zębów, które zawierają 99% ogółu pierwiastka w organizmie. Pozostały 1% ustrojowego [...]
[...] krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny. Główne źródła: grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miękko, mała porcja twarożku i szklanka mleka. Witamina A (retinol) Zapobiega tzw. kurzej ślepocie i pomaga [...]
[...] ¾ ludzi ma niedobory żywieniowe. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że drobnoustroje rozwijają się w środowisku kwaśnym, więc powinniśmy wyeliminować słodycze a wprowadzić warzywa i owoce. Niezwykle ważnym aspektem jest przyjmowanie produktów zawierających witaminę C, która stymuluje układ limfatyczny. Zwłaszcza podczas przeciążeń fizycznych, [...]